Loading...
Startsida

Rapport – Sommarträffen 2010

Terebi Ge-mus årliga sommarträff blev en intressant tillställning i år. Tydligast skillnad var att vi för första gången sen vi började med vårt evenemang inte höll sommarträffen på Kirsebergs Fritids- och Kulturhus. I år var vi betydligt mer centralt placerade i Malmö i Studiefrämjandets lokaler, lokaler som visade sig vara ytterst rymliga, tillät gott om ljud- och aktivitetsseparation samt hade det mesta vi behövde. Som tidigare nämnt var lokalerna även enkla att nå med många olika busslinjer. I grund och botten hade vi tillgång till en stor lobby, aula/scen och danssal som fick agera sovsal. Det var en byggnad för om man tog vägen över en skywalk nådde man även andra våningen där vi hade korridorer och sex olika rum till vårt förfogande. Dessa rum bestod av det stora allmänna spelrummet, retrorummet, System Link-rummet, Musikrummet och konferensrummet. Vid sidan av dessa hade vi även ett till men som innehöll skiftande aktiviteter så som Maffia, rollspelande och andra påhitt. Även “Lär dig spelprogrammering”-seminariet hade sin dedikerade datorsal på onsdag natt. Utrymme på årets sommarträff var med andra ord inget problem.

Praktik, teori, tävlingar och underhållning
Fina lokaler hjälper dock inte så mycket om man inte nyttjar dem så under hela veckan låg det planerade aktiviteter på schemat. Årets sommarträff bestod av en lång rad med varierade aktiviteter som klassiska spelturneringar för de som t.ex. ville utmana varandra i nysläppta Blur eller gå rakt motsatt håll och delta i en highscore-match i olika retrospel som innefattade allt från Flicky på Mega Drive till Mario Clash på Virtual Boy.
Årets populäraste föreningsspel, Super Street Fighter IV, fick sig en turnering med och när det vankades Tekken 6-kamp dök det upp en hop med spännande utmanare från Danmark, något vi gärna försöker bygga vidare på kommande år.
Turneringar var dock inte allt utan i sann Terebi-anda bjöd vi även på lite lättsamma frågesporter där bland annat Fredrik“soylent_system” Knight stod för sin traditionella musik-quiz där årets tema var game over-musik. Sista dagen blev det en screenshot-tävling och även denna dag tvingade vi ut folk i solen för att delta i vår patenterade Brännboll 2.0-match.
Något som däremot var i princip helt nytt för i år var att vi lyfte fram våra medlemmars olika styrkor och lät dem hålla seminarium kring olika ämnen. Timmy “Hatebreeder” Tossavainen fick besökare att förstå Magic the Gathering medan Michael “HexElf” Leth hade en dryg timmes fightingspelsteori för att lära ut de baskunskaper man behöver för att gå bortom button maching-spelande. Själv höll jag två experiment där ett bestod av en lektion/diskussion om att “skriva om spel” där min skribenterfarenhet kom till nytta och den andra bestod av två s.k. spelcirklar där man först spelade ett spel följt av att man diskuterade det i grupp några dagar senare. De två spelen var Portal samt Alan Wake och med facit i hand får jag säga att det blev väldigt lyckat. På det stora hela verkade vår satsning på workshops och teoritimmar löna sig och det är något vi kommer arbeta vidare med i framtiden.

Den bästa spelauktionen
Något som Terebi Ge-mu anordnat under några år nu är en auktion där besökare får lov att sälja och köpa spel på klassiskt auktionsmanér. Även om vi hade rätt få säljare får man påstå att Patrik “Pixel” Durefors närvaro gjorde auktionen till en av årens mest intressanta. Vad annat kan man säga om en herre som auktionerar ut japanska versioner av Super Metroid, Yoshi’s Island, Final Fantasy VI och Mega Man X? Vi har dock sett det förr. Vad vi däremot aldrig sett förr är att en Super Famicom Junior går på försäljning samt en bunt Limited Edition-utgåvor av Assassin’s Creed och Halo-spel. Kommer ni ihåg Game Boy Advance SP-utgåvorna med Zelda- och NES-tryck? Dom fanns också där i nästan perfekt skick. Och apropå bra skick. Det utbröt budgivningskrig när ett Donkey Kong till Game & Watch dök upp och detsamma när ett helt otroligt välbevarat exemplar av Star Tropics gick på försäljning.
Jag har aldrig sett så många intressanta objekt på vår auktion tidigare så det här bådar gott inför framtiden när vi planerar samarbeten med bland annat Retro Gathering-folket.

Nu är det nedförsbacke
Vi har haft lite uppförsbacke i år med så många saker att tänka på i styrelsen men i slutändan blev resultatet lyckat och nya erfarenheter kombinerat med lysande lokaler gör att kommande spelträffar kan bli helt fenomenala om allt går som vi önskar. Detta är dock beroende av vår planering men i slutändan vet vi alla att en lyckad spelträff skapas av alla kreativa, överraskande, glada och trevliga människor som befolkar den. Det är en sak att spela Darksiders eller Alan Wake själv och en helt annan att dela upplevelsen med fler. Maffia-omgångar vore inget utan överraskningsmoment och skratt, och skratt blir det också på sentimmarna när gästerna sitter i ringar och leker lekar som hjärnan knappt klarar av vid så sena klockslag, mest på grund av att åtkomsten till energidryck, cola och fantastiskt kaffe skars av vid tvåtiden. Vi kan planera hur mycket vi än vill men i slutändan minns de flesta oftast de spontana och tokigt oplanerade sakerna som uppstår på en spelträff. Så är det och så kommer det alltid att förbli för som jag sa på sista kvällsmötet “Det är er förening också”. Det är tillsammans vi skapar vad Terebi Ge-mu är.

Tack till styrelsen i Terebi Ge-mu, UNF, Spelprogrammering A till Ö, HEDROK, Manatorskarna, TG Fight Club, Studiefrämjandet i Malmö, Sveriges Radio P3- och P4 och en stor kram till alla underbara besökare och medlemmar i Terebi Ge-mu som gjorde träffen till vad den var.